Koи са най-скъпите кулинарни съставки в света?

Скъпите съставки и правилно подбраните подправки са задължителния завършек на всяко гурме ястие. Освен цената, често за тях е характерно, че се добиват или намират трудно. Предлагаме ви списък на най-известните от тях. 

Шафран

Счита се, че шафранът е по-скъп от златото, главно защото процесът на прибиране на реколтата е много трудоемък. Шафранът е изсушената тичинка на растението минзухар: всеки минзухар произвежда само три тичинки и всяка от тях трябва да бъде набрана ръчно и изсушена след това. Необходими са цветя с площ средно колкото футболно игрище, за да се получи един килограм сух шафран и около 40 часа труд, за да се откъснат всички тези цветя. Той обикновено се продава на малки порции, тъй като малко от подправката помага много при овкусяването на ястията. Най-добрият шафран е испанският, който се продава на дребно на около 20 долара за 2 грама.

Хавайска вода кона нигари

Най-скъпата вода в света произлиза от 2000 фута под океана в Хавай. Тъй като водата се взема от такава голяма дълбочина, се предполага, че не е повлияна от замърсяване, помага при загуба на тегло и подобрява състоянието на кожата. Тя е обезсолена и е минерален концентрат от морска вода и трябва да се смеси с нормална вода преди пиене. Изключително популярен в Япония, струва  средно 402 долара за 750 мл.

Бели италиански трюфели алба

Белите трюфели са скъпи, защото са изключително редки. Налични само за няколко месеца в годината в една малка част на Италия (областта на Пиемонт), те се намират от специално обучени прасета или кучета за трюфели. Реколтата от трюфели варира в зависимост от това колко благоприятни са били условията за отглеждане през тази година. Известно е, че струват 2000 долара за половин килограм.

Традиционен балсамов оцет

Производството на истински традиционен балсамов оцет отнема най-малко 12 години и попада в системата за европейско защитено наименование за произход (ЗНП). Гроздето Требиано, отглеждано в района на Емилия-Романя в Италия, се бере и гроздовата мъст (пресованият сок, кожата, семената и дръжките на гроздето) след това се вари на открит огън, преди да се съхранява в дървени бъчви до 25 години. 100 мл от този специален оцет могат да струват 180 долара.

За уникални ястия и отличаващо меню се доверете на D&P Foods – подбрали своите продукти с внимание към професионалните готвачи и техните клиенти. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *