Печени мариновани пилешки бутчета с ризото и чери доматчета

Ризотото е емблематично ястие за италианската кухня. Макар да има безброй рецепти за приготвянето му, истинските майстори в професионалната кухня следват някои специфични, малки тайни.

Най-добре е да акцентирате върху италианските сортове ориз. От съществено значение е, че бульонът, в който ще се задушава оризът, се налива постепенно, а не наведнъж. Известна хитрина е, че след като се запържи оризът се добавя бяло вино и едва тогава започва да се долива бульон. Съотношението между ориз и течност трябва да е 1: 3. Препоръчва се оризът да не се разбърква често.

Ризотото винаги се запържва в зехтин или масло и никога в олио и винаги се сервира топло. Независимо какви продукти добавяте към ризотото, професионалистите препоръчват  те да се приготвят отделно, за да можете да отделите пълно внимание на задушаването на ориза.

Представяме ви изпитана и изкушаваща рецепта за печени мариновани пилешки бутчета с ризото и чери доматчета:

Брой порции: 10

Пилешки бутчета 2200 г

Сол 20 г

Соев сос VITANA 30 мл

Чери домати 200 г Нарязани домати в доматен сок 300 г Масло 100 г

Сирене Гран Моравия 100 г

Зеленчуков бульон VITANA 100 мл

Рапично масло 50 мл Ориз Арборио 800 г Зехтин 50 мл

Сложете пилешките бутчета в Соев сос VITANA и оставете да се мариноват поне три часа на студено. След това ги поставете в тава за печене и печете на 130°C за около 20 минути.

Междувременно ще приготвим всичко останало, за да ги поднесем веднага. Нарязаният лук се запържва в олио, след което се поръсва с ориз и се запържва леко от всички страни. Добавете нарязаните домати и сока, разбъркайте и налейте част от топлия зеленчуков бульон VITANA.

При леко загряване сместа се разбърква непрекъснато и винаги се добавя бульонът отново, докато поеме течността. Сваряваме ориза на полутвърдо зърно, т.е. ал денте. В този момент можем да махнем от котлона. Омекотете с масло и настъргано сирене. Сложете първо доматеното ризото в чинията, след това добавете маринованите пилешки бутчета и гарнирайте с чери домати, запържени в тиган непосредствено преди сервиране.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *