Най-популярните сосове в света

Светът на гастрономията е безкраен откъм вкусове и текстури. Всеки майстор-готвач трябва да познава нюансите както на класическите, така и на по-екзотичните сосове и да не спира да ги преоткрива. В света на гастрономията те за задължителен завършек на всяко ястие и обуславят кулинарния му регион.

Представяме ви някои от най-известните сосове в света: 

Бешамел (Франция)

Известен и като един от най-класическите сосове, той е основен продукт, който в комбинация с други съставки придава уникален вкус. Сос с френски произход, широко използван и в италианската кухня. Приготвен от брашно, мляко и масло,  е чудесно допълнение към паста, зеленчуци, червено месо и риба. 

Барбекю (САЩ)

Класическият вкус, познат в по-голямата част от света, се появява като добавка към пържоли, но пикантният му и горчиво-сладък вкус придава изискан вкус на всяко месо. Между доматите, подправките, меда и оцета този американски сос се съчетава идеално с пилешки крилца, ребра или месо, което придобива опушен вкус при печене на скара. Може да се уверите със сос барбекю с мед и чипотле Chef Club

Горчиво-сладък сос 

Горчиво-сладкият сос е лек и оранжев, чудесна добавка към свинско месо, ориз или юфка, има екзотичен вкус, който е обиколил света в различни варианти. Основата на този сос е оризов оцет и мед, но се добавят доматено пюре, сок от ананас и соев сос, за да му придадат характерния вкус.

Дзадзики

Дзадзики се приготвя от кисело мляко, краставици, чесън и много билки и подправки, като копър, мента или магданоз. Обикновено се сервира като сос към много месни ястия, като обикновен дип или като предястие. Дзадзики се сервира студен и е особено популярно да се поднася с ястия като гирос и сувлаки. Често се сервира с хляб пита като част от първото ястие на голяма трапеза. С огромната си популярност и факта, че е един от най-добрите летни сосове, не е странно, че има много регионални варианти на цацики в страни като Иран, Ирак, Турция, Кипър, България и Сърбия.

Деми-глас

Деми-глас е богат, лепкав кафяв сос, който е в основата на много други сосове във френската кухня. Той е пример за кулинарната алхимия на френската техника, която с течение на времето и с голямо внимание към детайлите превръща основните съставки в богати и сложни носители на вкус.

Той е много богат, тъмен сос и затова не се използва като самостоятелен сос, а като основа за други сосове. Ако добавите червено вино, ще получите сос от червено вино, който е чудесен за червени меса. Ако добавите гъби, ще получите гъбен со. Една лъжица деми-глас ще подобри почти всяко задушено ястие или супа.

За още безаланалогови, премуим сосове и техните качества, посетете нашата специана рубрика 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *