Телешки врат по Бургундски

Замисляли ли сте се, че около някои фрази, свързани с кулинарията, все още витае дух на загадъчност. Особено за тези от френската кухня. Ще надникнем върху един от най-вкусните изрази, появили се през 1915 г. – Бьоф Бургиньон  (Boeuf bourguignon).

Това буквално означава говеждо в бургундски стил с бургундско вино, бульон, подправки, гъби и типичните зеленчуци за яхния – като картофи, моркови, лук и т.н.

Бьоф Бургиньон олицетворява глобалния възход на класическата френска кухня. Дълго време преди първата употреба на думата във Франция около 1866 г. ястието било считано за обикновена селска яхния, която изисква много време, за да може месото да се свари с вино и бульон.

За времето от половин век, необходимо на думата да се добере до Англия, ястието станало много популярно както във Франция, така и в чужбина като класически пример за френска кухня (както и подобни ястия като петел с вино (coq au vin), охлюви (escargot), свински бут с магданоз (jambon persillé) и др.). По-късно е включено в „Кулинарен гид“ (Le Guide Culinaire) на именития шеф готвач Огюст Ескофие, прославил се с работата си в хотелите Savoy и Ritz-Carlton.

Днес ястието оглавява първите места сред кулинарния елит и е считано за истински деликатес. Представяме ви една разкошна рецепта, която отлично ще кореспондира с предстоящите празници.

Телешки врат по Бургундски

Брой порции: 10

Съставки:

Телешки врат 1500 г

Замразен микс от морков, целина и пащърнак 500 г

Червено вино 250 мл

Лук на кубчета – замразен 200 г

Мащерка 10 г

Концентрирано доматено пюре 50 г

Цял замразен чесън 20 г

Демиглас CHEF CLUB 150 г

Гъби 200 г

Вода 1200 мл

Бекон 200 г

Свинска мас 100 г

Картофено пюре с мляко VITANA 350 г

Морков 200 г

Целина 140 г

Почистваме месото, посоляваме го и заедно с малко кореноплодни зеленчуци и диви подправки го поставяме във вакуумиран плик, като го приготвяме за около девет часа при температура 84°C

Зеленчуците и лука се задушават в свинска мас до златисто, добавят се беконът, чесънът и доматеният концентрат, задушават се още минута, налива се виното и се готви, докато течността почти се изпари.

Покрийте с вода, добавете Демиглас CHEF CLUB и печете месото и мащерката на слаб огън за около двадесет минути.

Пригответе Картофено пюре с мляко VITANA според инструкциите. Сварете за кратко моркова и целината и ги глазирайте в масло. Ще ги използваме като декорация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *