Овкусете Великден 

Великден се счита за най-големият и важен празник за православните християни и всяка година озарява домовете на хиляди семейства по целия свят. В периода преди или около празнуването на Великденските празници по света, има различни обичаи според народните вярвания и предания.

Великденски пости

Великите пости са най-строгите в православното християнство и продължават 7 седмици. Освен в духовен аспект на пречистване и смирение, те имат и безспорен благоприятен ефект за здравето, като засилване на имунитета и постигане на баланс след натоварването на организма с тежка храна през зимата. За да улесните приготвяне на любими, професионални ястия не само за този период, но и за всеки ден от годината, може да се доверите  на два от нашите, специално селектирани сетове за постно изкушение (ще дадем линк като са качени в сайта) 

Боядисването на яйца

Една от символиките на яйцето е Вселената. Хората празнуват пролетта с яйца от хиляди години, много преди основаването на християнството като религия. Те са смятани за носители на тайнство, символизиращо подземния свят. В християнството яйцето се използва като символ на началото на нов живот и на прераждането. Beлиĸдeнcĸитe яйцa ce бoядиcвaт oбиĸнoвeнo нa Beлиĸи Чeтвъpтъĸ или нa Beлиĸa Cъбoтa. C пъpвoтo, бoядиcaнo в чepвeнo яйцe се нарича за здраве и след това се слага пред дoмaшнaтa иĸoнa.

Една от легендите за боядисването на яйца отвежда към английския крал Едуард I. През 13-ти век кралят нарежда да бъдат боядисани и украсени 450 яйца със специални позлатени листа. Тогава яйцата са били представени пред народа като великденски дар от кралското семейство. Може да придадете допълнителен чар на боядисаните яйца и да допълните празничната украса с нашите тематични, шарени винени коктейли.

Празнична трапеза

Освен християнски празник, Великден е и кулинарен празник. Трапезата е богата и красиво украсена. Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват, защото червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло. Неотменна част от трапезата са великденските обредни хлябове с различна форма,  богато украсена с кръстове, растителни символи, стафиди, великденски яйца. Най-разпространеното месо на Великден е агнешкото, което се допълват идеално със зелените салати. За приготвянето на всички тези се доверете на  подбрани подбрани подправки, маринати и сосове от Vitana и Chef Club. Допълнете със сладки изкушения за истински ценители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *