5-те най-популярни видове пипер

До пристигането на испанските и португалските изследователи в Новия свят, чушките са се отглеждали само в Латинска Америка. Заедно с царевицата, доматите и боба, европейците донасят част от чушките на Стария континент и по време на пътуванията си, представят плода в останалата част на света. Чушката е била един от основните компоненти на някогашната търговия с подправки.

Истински интернационални по своята привлекателност, чушките са станали неразделна част от кухните по целия свят – от Мексико до Тайланд, от Конго до Индия и от Унгария до Тунис. Изберете вид от специалната ни селекция подправки като преди това се запознаете с 5-те най-популярни сред тях. 

Черен пипер

Toва е сред най-известният видове пипер. Предлага се под формата на малки черни зрънца – сушени плодове от цъфтящото растение на пипера. За да се получи черен пипер, незрелите плодчета се събират, пекат се и се сушат. Понякога просто се сушат на слънце, без печене. Типично растение е за Южна Индия, но вече расте на много места из тропиците и в зависимост от мястото на отглеждането му, се получават различни видове. Този вид пипер се използва най-често за да добавите аромат и подправки към месо, риба, зеленчуци, дресинги за салати, супи, пържени ястия, паста…


Бял пипер

По-особеното при него е, че е нужно плодчетата да се киснат във вода, докато обвивката им не омекне и не бъде премахната. На вкус белият пипер е подобен на черния, но му липсва част от силния мирис. Подходящ е за крем сосове, картофено пюре или други светли на цвят ястия.


Сечуански пипер

Основен компонент в много китайски ястия (както и в кухнята на много околни региони като Непал, Бутан и Тибет), включително и в легендарната комбинация от пет подправки. Специфично за него е, че е лишен от силния мирис и рязък вкус на черния, белия и зеления пипер. Той е по-цитрусов, с постепенно нарастваща лютивина, която предизвиква в устата приятен гъдел.

Кайенски пипер

Цветът на този вид варира в различните страни, но най-стандартният сорт е с ярко оранжев цвят. Най-популярната активна съставка в кайенския пипер е капсаицинът, което го превръща в любима подправка на всички фенове на лютото. Кайенският пипер влиза в състава на много сосове, като например табаско, чили, кетчуп и други. Комбинира се чудесно и с най-различни месни ястия и супи, включващи свинско, телешко, а дори и риба.


Пипер “Мелегета”

Той също не е точно пипер, представлява семена от растение от семейството на джинджифила, но понякога бива наричан райски или “алигаторски” пипер. Мелегетата има пиперен вкус и аромат, който е с лек цитрусов нюанс и често се използва в северно- и западно-африканската кухня. Той е популярен и за овкусяване на крафт бири и алкохол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *